Saker att tänka på innan du far iväg!

Tips & Tricks

Publicerad av:

Med teoriprovet godkänt, mopeden inköpt och väntar och körkortet i hand är det dags att ge sig ut på vägarna. Men har du koll på allt du behöver veta, eller pluggade du bara till provet? I denna artikel tar vi upp det viktigaste du fortfarande måste komma ihåg när du ger dig ut med din moped för att du ska kunna undvika att få böter.

För moped Klass 1 gäller max-hastighet 45 km/h, registreringsskylt och trafikförsäkring. Du måste också ha hjälm och får inte köra på cykelvägar eller motorvägar, utan måste hålla dig däremellan. Du får bara ha passagerare om din moped har rätt utrustning för det. För 15-åringar gäller att du bara får skjutsa ett barn under tio år, oavsett moped, men då du fyllt 18 får du ha 2 passagerare under 6 år.

För moped Klass 2 är det 25 km/h som gäller, och om du inte har AM-körkort för moped klass 1 måste du ha ett förarbevis för moped Klass 2. Du måste ha hjälm och trafikförsäkring men bara om mopeden är i bruk. Du får ha en passagerare endast om mopeden är byggd för det.

En trimmad moped ger böter, då den räknas som motorcykel, vilket är ett annat körkort och du har då gjort dig skyldig till olovlig körning. Konsekvenserna är dock större än bara böter. Dina föräldrar får också böter eftersom de tillåter olovlig körning, din moped tas i beslag och du måste betala för dyr återställning till lagligt skick. Du kommer också förlora ditt mopedkörkort eller förarbevis och du kan få problem att få körkortstillstånd för bil eller motorcykel i framtiden.

Att köra utan godkänd hjälm är belagt med böter, 2500 kronor. Du måste också se till att din inköpta moped inte är stulen, eftersom det åligger dig som köpare att kontrollera detta. Polisen kan bekräfta om mopeden är rapporterad som stulen efter ramnumret, och du ska kräva att få alla ägarpapper på mopeden vid köpet, såsom registreringsbeviset för en klass 1 moped. Vårdslös körning är det brott du begår om du kör på platser du inte får, som parker, grönområden och cykelbanor om du har en klass 1 moped. Om du blir dömd för vårdslöshet i trafiken kommer du att bli av med ditt körkort eller förarbevis, och kan få problem att få ett nytt.

Så se till att ha roligt med din nya moped, men för att det roliga ska hålla i sig: Kör lagligt!

Comments are closed.